друкувати


Ініціатива Ігоря Петрашка з квотуванням добрив позначиться на собівартості аграрної продукції

27 травня 2020, 07:09

МЕРТ під егідою міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Ігоря Петрашка створює нові правила гри на ринку мінеральних добрив. І, на думку фахівців, це матиме негативні наслідки для галузі АПК.

Під прикриттям захисту вітчизняного виробника планують запровадити квоти на ввезення добрив із-за кордону. Аграрії до такого рішення ставляться критично, бо не ввозитимуть засоби виробництва ЄС та інших країн світу, які добре себе зарекомендували в питанні ціна/якість продукції. Ще одне застереження від них – у разі закриття ринку іноземних добрив додаткові привілеї для бізнесу отримає компанія Ostchem олігарха Дмитра Фірташа, яку АМКУ уже визначив монополістом на ринку добрив, і зараз тривають судові розбірки довкола цього питання. 

Старший економіст проєкту «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні» Олег Нів'євський виділив причини, чому квоти на імпорт мінеральних добрив – це погане рішення. 

Отже, квоти на імпорт на ринку – чистому імпортеру – це завжди вищі ціни для споживачів цієї продукції, тобто для аграріїв Нижче – структура собівартості аграрної продукції. Міндобрива в цій структурі – помітна складова: до 20%. Але, цікаво, що для саме для малих сільгоспвиробників ця частка більше. Тобто від запровадження квот аграрії потрапляють на гроші, але малі сільгоспвиробники потрапляють більше», – заявив Нів'євський.

 

Детальніше про це читайте у матеріалі: Ігор Петрашко & Дмитро Фірташ: курс на створення монополії чи лібералізація ринку міндобрив?