друкувати


Обмеження імпорту добрив призведе до збільшення цін на внутрішньому ринку більш як у три рази

26 травня 2020, 12:26

Запровадження квот на імпорт добрив може викликати зростання цін на внутрішньому ринку для аграріїв більш ніж утричі. Про це повідомив народний депутат України, секретар комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський у коментарі AgroPolit.com для публікації Ігор Петрашко&Дмитро Фірташ: курс на створення монополії чи лібералізація ринку міндобрив?

«У нас добрива і так на третину дорожчі, ніж у Європі. Обмежуючи імпорт, уряд іще більше порушить баланс формування цін на цю групу товарів за рахунок звуження конкуренції на ринку. Таке враження, що в Міністерстві економіки та сільського господарства не мають елементарних базових знань ані в економіці, ані в агровиробництві», – сказав Чайківський.

Про проблему заборони імпорту розповіли експерти ринку голова Агро-Продовольчої Ради, голова Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник, старший економіст проєкту «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні» Олег Нів'євський, також голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олег Тарасов та колишній заступник міністра аграрної політики і продовольства України, фермер Віктор Шеремета. Про це читайте за посиланням.

Нагадаємо, МЕРТ планує запровадити квоти на ввезення добрив із-за кордону. Аграрії до такого рішення ставляться критично, бо не ввозитимуть засоби виробництва ЄС та інших країн світу