друкувати


Ігор Петрашко таки хоче запровадити квоти на імпорт добрив – рішення відклали на місяць

25 травня 2020, 18:00

Відомство міністра економіки Ігоря Петрашка планує ввести квоти на імпорт добрив з інших країн за місяць. Про це за підсумками сьогоднішньої наради у МЕРТ повідомив один з учасників комерційний директор BLAU Chem Сергій Рубан.

«Тарас Качка почув наші аргументи. Але його завданням було «і вовки ситі, і зайці цілі». А так не може бути. Відповідно, асоціації всі незадоволені. Принаймі домовилися, що будемо брати участь у формуванні процедури отримання і контролю квот… Міністерство хоче таки вводити квоти. Рішення відтермінували на місяць. Схоже, вони не чекали такої жорсткої реакції», — написав він у себе на сторінці ФБ за підсумками наради.

На зустрічі в МЕРТ були присутні учасники хімічного ринку, експерти, аграрні асоціації (Геннадій Новіков, Михайло Соколов, екс-голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа й інші) та представники парламенту, які висловлювали свої позиції з приводу ідеї введення квот на імпорт добрив.

Втім, їхні оцінки різняться щодо почутого і сказаного на цій зустрічі. Вони просять не називати їх і поки що діляться важливими епізодами з дискусії в МЕРТ.

Усі розуміють, що це питання лобіює Ігор Петрашко, підігруючи Дмитрові Фірташу, але публічно відповідати за незручну тему доручили Тарасу Качці. Логіка пояснень останнього зводилася до одного: збільшився імпорт – давайте рятувати національного виробника-монополіста Ostchem. Спочатку він намагався бути арбітром, але врешті просто гнув одну лінію: рятуймо внутрішнього монополіста на ринку добрив», — розповідає один з учасників наради.

На думку іншого співрозмовника, довкола квотування імпорту наразі більше запитань до МЕРТу, аніж відповідей. 

Чому, коли ми купуємо добрива у Прибалтиці, то навіть з урахуванням вартості фрахту, перевалки, фасовки та доставки вони коштують дешевше за українські? Ми порахували, що вартість виробництва селітри становить 2500 грн за тонну, а продають її за 5000 грн. На що пролунала відповідь: «А давайте регулювати рентабельність виробника на рівні 15-25%, але квотування залишимо. Давайте підтримаємо виробника». Та це фікція, бо ви ніколи не побачите справжню ціну добрив монополіста і його реальну маржу. Чому? У нього є свої схеми, коли прибуток він залишає в одному місці, а на хімічних заводах показує збитки», — пояснює джерело.

Зазначимо, що наразі в Україні є лише один монополіст-виробник добрив — група Ostchem Дмитра Фірташа.

Нагадаємо, що 21 травня Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства запропонувало запровадити квоти на імпорт добрив. 

Після фермери закликали владу зупинити посилення хімічної монополії Фірташа.

Підтримує ініціативу аграріїв народний депутат, голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олег Тарасов, який пропонує уряду не створювати «теплу ванну» для одного українського монополіста-виробника хімічних добрив, обмежуючи імпорт мінеральних добрив з інших країн.