друкувати


Юрій Косюк: Ще два роки біржові ціни у світі страждатимуть від здешевлення нафти

26 травня 2020, 06:10

Нафтові війни між основними нафтовими державами негативно позначаться на світових цінах на зернові у наступні два роки. Таку думку висловив інтерв'ю журналу НВ власник агрохолдингу Миронівський хлібопродукт (МХП) Юрій Косюк.

«Ціна на зерно однозначно буде нижчою. Тому що дуже багато зерна перероблялося на біопаливо, а споживання палива в цілому й біопалива як добавки в інші види палива, сильно впало. Відповідно, зерна потрібно менше, воно залишиться на ринку, тиснутиме на склади і, я думаю, що біржові ціни на зерно в світі будуть ще два наступних роки страждати разом з ціною на нафту. Україна в цьому випадку також програє. Мало того, в цьому році у нас посуха і дуже тривожна ситуація в деяких регіонах, а рівень води у водоймах впав майже на 40%. Для аграрної держави це серйозні ризики, про які потрібно зараз думати», — пояснив бізнесмен.

Але, на думку Юрія Косюка, МХП всі ці торгові війни не надто зачеплять.

М'ясо птиці – той необхідний мінімум, попит на який завжди є. Коли світ багатіє, то ті, хто не їв м'яса, починають їсти птицю, а споживачі птиці додають інші преміальні продукти. Коли ж світ бідніє, крива йде вниз: від преміальних продуктів люди йдуть знову до м'яса птиці», — пояснив він.

Нагадаємо, що 20 квітня вартість нафти марки WTI вперше в історії США сягнула на Нью-Йоркській товарній біржі від'ємних показників -$40,32 за барель. Це абсолютний історичний мінімум за весь час видобутку нафти з кінця XIX століття.

 AgroPolit.com зібрав думки експертів про наслідки падіння світових цін на нафту для агросектору та України.