друкувати


Шмигаль анонсував поновлення Мінагрополітики, в Офісі президента кажуть: це заблокує виплату держпідтримки аграріям на 2020 рік

25 травня 2020, 13:05

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль обіцяє поновити Мінагрополітики. Про це він заявив в інтерв’ю одному з видань.

«Є кілька ідей. Перше – це можливість виокремлення з Міністерства економіки аграрного спрямування окреме міністерство. Це існує на рівні ідеї, ми над цим працюємо спільно з міністром економіки, спільно з віце-прем'єрами».

Натомість, за інформацією джерел AgroPolit.com в Офісі президента, це рішення не погоджено з президентом Володимиром Зеленським і його виконання в цьому році може заблокувати виплату боргів  за 2019 рік та держпідтримку в 2020 році для агросектору.

Ніхто не проти поновлення: для цього потрібна лише постанова уряду. Але наразі це рішення самого прем’єра Шмигаля і воно не погоджено з Офісом президента», – зазначає наше джерело.

Президент сам ініціював раніше реанімацію Мінагрополітики, нагадує співрозмовник, однак у фіналі домовилися це зробити з 2021 року, заклавши на роботу відомства окремий бюджет.

Цього року його не поновили, бо не було досить ресурсів на його роботу. Наклалося чимало факторів – коронавірус, секвестр бюджету та інші», – говорить наш співрозмовник.

Джерело в Офісі каже, що за логікою процесу потрібно було поновлювати Мінагро тоді, коли працювала ліквідаційна комісія по Мінагро. Наразі ж усе відмотати назад можна теоретично за 1-1,5 місяця. Для цього потрібно прийняти постанову КМУ. Але на практиці це потягне за собою складнощі й затримку з виплатами державної підтримки.

Лише минулого тижня затвердили постанову про розподіл державної підтримки за 5 програмами державної підтримки агросектору. Якщо почне створюватися Мінагро, то це фактично заблокує процес виплати боргів за державною підтримкою за 2019 рік, які й досі висять. А також – створить кризу з виплатами держпідтримки аграріям у 2020 році, бо створення Мінагро – це ряд бюрократичних процедур, які тягнуть за собою зміну всього, і погоджень всіх документів по новій з усіма відомствами. Аце затягування часу. Може так статися, що поки це все погоджуватимуть, настане 2021 рік», – підсумувало джерело.

Нагадаємо, 30 серпня 2019 року міністр економіки Тимофій Милованов ліквідував Мінагрополітики, перетворивши його на кілька департаментів очолюваного відомства.  

Про результати роботи за 8 місяців аграрного заступника Тараса Висоцького читайте у матеріалі за посиланням.