друкувати


Експерт назвав три негативних моменти запровадження квот на імпорт добрив

24 травня 2020, 07:30

Після заяв про необхідність локалізації виробництва, маємо перші реальні кроки — Мінекономіки пропонує запровадити квоти на імпорт міндобрив. Про це на сторінці у Facebook написав доцент Київської школи економіки, експерт із земельних питань Олег Нів'євський.

Експерт пояснив, чому таке рішення, ініційоване Мінекономіки на чолі з Ігорем Петрашком, буде вкрай поганим: 

«Я взагалі не розумію, як можна в одному міністерстві думати, умовно, по понеділках, як підтримати сільгоспвиробників (вся ця сага про підтримку, 4 млрд грн тощо), а по середах — як їх додатково навантажити (покарати). Де логіка державної політики, поясніть, будь-ласка, бо мені це важко збагнути», — написав Олег Нів'євський.

Аміачна селітра — азотне добриво, а азотні добрива в Україні — це монополія однієї компанії Остхем, яка належить одному відомому олігарху. Більш того, які ну ніяк не можуть наростити виробництво, оскільки азотні добрива — це, інакше кажучи, той самий природний газ, який у нас в імпорті. Тому це виробництво апріорі не може бути конкурентоспроможним», — написав експерт.

Спочатку були розмови про обмеження експорту зернових, зараз уже обмеження імпорту міндобрив. Ми перетворюємся із прогнозованого торгівельного партнера на непрогнозованого, і це тільки шкодить всій країні», — підсумував Олег Нів'євський.

Нагадаємо, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства пропонуватиме запровадити квоти на імпорт добрив.

Також повідомлялося, що фермери просять президента зупинити монополію Фірташа у сфері виробництва добрив.