друкувати


У запропонованих депутатами змінах до виборчого кодексу побачили загрозу для місцевої демократії

23 травня 2020, 10:34

Загрозу для місцевої демократії побачили у запропонованих у законопроекті №3485 змінах до Виборчого кодексу у Всеукраїнській асоціації громад. Про це йдеться у офіційній заяві ВАГ.

У запропонованому народними депутатами законопроекту №3485 «Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» передбачено, пропозиції поширити пропорційну систему виборів на міські ради малих міських громад шляхом зниження до 15 тис. відповідного порогу чисельності виборців.

«Всеукраїнська асоціація громад (далі – Асоціація) підтримує позицію Президента України щодо того, що у рік проведення місцевих виборів не можна вносити суттєві зміни до виборчого законодавства та створювати нові виборчі бар’єри… У результаті такої зміни (запровадження порогу чисельності виборців та створення пропорційної системи, – прим.) будуть «партизовані» вибори у декількох сотнях невеликих територіальних громад з центрами у малих містах та з населенням від 20 до 100 тисяч жителів. Це при тому, що у більшості таких громад міське населення складає половину або й менше від загальної чисельності жителів», – вказано у заяві ВАГ.

У асоціації зазначають, що  вважають недоцільним та неприйнятним ділити громади на дві категорії за виборчою системою. Тому закликають не змінювати норму ст. 192, що вибори депутатів сільської, селищної ради, міської ради (міста з кількістю виборців до 90 тис. осіб) проводяться за мажоритарною системою відносної більшості. А якщо знижувати поріг чисельності виборців, то пропонують не далі, ніж до максимально можливої чисельності виборців у громадах з центрами у малих містах, тобто не нижче як до 60 тисяч виборців.

Об’єднані територіальні громади з центрами у малих містах, селищах та селах є практично однаковими за складом населення, територією, змістом потреб і проблем. Як правило, це громади зі значними сільськими територіями та великою кількістю сільських населених пунктів, об’єднаних навколо невеликого села, селища чи містечка. Малі міста зазвичай також мало чим відрізняються від селищ і навіть великих сіл, що стали центрами територіальних громад. У результаті децентралізаційної реформи Україна має стати державою спроможних громад, які повинні бути співмірними за чисельністю населення, площею території, потенціалом та можливостями, і у яких діятимуть органи місцевого самоврядування, що будуть мати однакові функції, повноваження та ресурси», – пояснюють у ВАГ.

Також у Асоціації зазначають, що вони проти запровадження застави для самовисуванців і запровадження у ст. 225 норми щодо  внесення застави кандидатами у депутати міської, селищної та сільської ради, які висуваються шляхом самовисування у багатомандатному виборчому окрузі, з розрахунку двадцяти відсотків від місячного розміру мінімальної заробітної плати.

«Просимо Верховну Раду України зважити на нашу аргументацію та врахувати відповідні пропозиції Асоціації, які 14 квітня 2020 року було надіслано до Підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії профільного Комітету Верховної Ради України», – кажуть у ВАГ.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія узагальнила та систематизувала проблемні питання, які можуть потенційно виникнути щодо призначення, підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року. Також стало відомо, що в Україні паралельно із завершенням першого етапу децентралізації парламент також готує жорстку партизацію місцевих виборів.