друкувати


В Україні пропонують виділити 1,5 млрд грн фінансової допомоги аграріям, які постраждали від посухи

21 травня 2020, 18:00

Депутати фракції «Батьківщина» зареєстрували у Верховній Раді законопроект №3519. Про це йдеться на офіційному сайті ВРУ.

Документом пропонується виділити 1,5 млрд грн безповоротної фінансової допомоги аграріям, які постраждали від посухи.

Коментуючи законопроєкт, заступник Голови партії «Батьківщина», народний депутат Іван Крулько наголосив, що наразі фермери потребують невідкладної фінансової допомоги держави, бо багато хто з них опинився на межі банкрутства через посуху та неможливість реалізувати вирощену агропродукцію на базарах через карантинні обмеження.

Держава має підтримати фермерів, у яких, за даними Мінекономрозвитку, через брак опадів загинуло 385 000 гектарів посівів. Деякі з фермерів, особливо на Одещині, уже втратили від 50 до 100% посівів озимих через посуху і ще матимуть втрати ярих зернових. Не кажучи вже про те, що фермери не змогли реалізувати урожай ранніх овочів через карантинні заходи й зазнали колосальних збитків», – зазначив народний депутат.

Іван Крулько зауважив, що для багатьох фермерів відсутність підтримки держави означатиме, що їхні підприємства збанкрутують, і вони більше ніколи не зможуть відновити свою діяльність. Надання ж допомоги, переконаний політик, збереже робочі місця, працюючі підприємства і дасть людям надію на відновлення та розвиток діяльності.

На початку травня складна фінансова ситуація, борги та втрата 100% врожаю внаслідок посухи довели фермера із села Шевченкове, що на Одещині, до відчаю. Він не отримав жодної відповіді від органів влади щодо отримання компенсації й наклав на себе руки. Вчасна відповідь і допомога держави зберегли б життя людині та підприємству і робочі місця на селі. Тому мусимо зробити все можливе, аби підтримати аграріїв у непростий час», – наголосив Іван Крулько.

Нагадаємо, втрати врожаю через посуху очікуються на майже 400 тис. га.