друкувати


Мінекономіки лобіює інтереси хімічних підприємств Фірташа

21 травня 2020, 14:00

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства пропонуватиме запровадити квоти на імпорт добрив. Про це повідомив заступник міністра, торговий представник України Тарас Качка на своїй сторінці у Facebook.

«Втручання в ринок добрив буде мінімальним. Так, аби не нашкодити споживачам», — наголосив він.

Запропоновані квоти будуть близькими до фактичного імпорту, який є зараз, каже Качка.

«Імпорт в Україні сам потихеньку йде до таких параметрів, які ми пропонуємо зафіксувати», — зазначив торговий представник.

Тарас Качка зазначив, що рішення загалом направлене на захист національного виробника та збалансування ринку міндобрива, який коливається вже не один рік, дестабілізуючи роботу АПК.

Зазначимо, що наразі в Україні є лише один монополіст-виробник добрив — група Ostchem Дмитра Фірташа.

Раніше повідомлялося, що Антимонопольний комітет України визнав факт зловживання монопольним становищем на ринку мінеральних добрив підприємствами Дмитра Фірташа. Та прийняв рішення оштрафувати всіх учасників групи Ostchem у розмірі 10% від загального прибутку за 2016 рік, а також зобов’язати повернути ціни до ринкового рівня.

Додамо, що підприємства, які входять до Group DF Дмитра Фірташа, оскаржили в Госпсуді Києва рішення Антимонопольного комітету про зловживання монопольним становищем і примусовий поділ.

Нагадаємо, 21 серпня 2019 року в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі відбулося засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, на якому розглядалися питання захисту українських товаровиробників від недобросовісного та зростаючого імпорту.

За словами голови Агро-Продовольчої ради Івана Слободяника, на ринку всім відомо, кому належать заводи добрив в Україні та чому у нас добрива дорожчі на 50%, наприклад, за литовські.

Ініціатива з перевіркою імпорту добрив, а також готовність закрити ввезення добрив до України, схожа на спробу старого керівництва держави наостанок підзаробити «на пенсію» за рахунок українського монополіста добрив, а також «підсунути свиню» аграріям напередодні підготовки ґрунту до зими та подальшої посівної компанії», – заявив Іван Слободяник.