друкувати


Владислав Голуб: 5% прохідний бар’єр — політична зачистка малих партій перед місцевими виборами

20 травня 2020, 15:00

5% прохідний бар’єр та висування партіями на місцевих виборах своїх кандидатів у 2/3 обласних рад – це політична зачистка політичної мапи перед місцевими виборами. Про це у інтерв'ю для AgroPolit.com повідомив експерт з інвестиційної політики, депутат 8-го скликання Владислав Голуб.

«5% бар’єр можуть подолати великі партії або великі політичні гравці, які представлені в парламенті. Вони хочуть вбити містечкові партії. От, наприклад, на Черкащині є партія ВО «Черкащани». Вона в 2015 році на місцевих виборах отримала доволі великий, пристойний результат. Ви розумієте, що ВО «Черкащани» не може подолати 5% бар’єр на території всієї нашої держави. Чи будуть в Херсоні голосувати за черкащан? Очевидно, що ні», — зазначив Владисла Голуб.

Він додав, що наразі обговорюється внесення змін до Виборчого кодексу в частині необхідності, щоб кожна партія висунула в 2/3 обласних рад свій список, а зараз з’явилася ще додаткова умова – подолання 5% бар’єру не тільки на своїй території, але по всій державі.

Деталі читайте за посиланням.

Нагадаємо, у Верховній Раді України зареєстрували законопроект №3452 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення партійного плюралізму при формуванні складу представницьких органів і обранні виборних осіб на парламентському рівні», який передбачає зниження прохідного бар’єру на виборах з 5% до 3%.