друкувати


Зерновики звернулися до Кабміну з проханням врегулювати проблему завищення митницею вартості імпортних комплектуючих

19 травня 2020, 11:00

Українська зернова асоціація просить Кабінет міністрів України врегулювати проблему завищення митної вартості імпортних комплектуючих для українських виробників сільськогосподарської техніки та обладнання. Про це повідомляє прес-служба УЗА.

«Загальна сума безпідставного, необґрунтованого збільшення органами Державної митної служби України митної вартості імпортованих комплектуючих та матеріалів для виробничих потреб за 2019 – 2020 роки може сягнути десятків мільйонів гривень. Подібні сумнівні та шкідливі рішення митних органів мають суттєвий негативний вплив на вітчизняних товаровиробників і економіку країни взагалі. Підприємства втрачають конкурентоспроможність, адже компанії, що завозять готову продукцію, імпортують без відповідного завищення номінальної вартості і при цьому сплачують менше податків, аніж виробники, які створюють додаткову вартість в Україні. Така ситуація, відповідно, призводить до вимушеного скорочення робочих місць», — йдеться у зверненні.

УЗА просить уряд ініціювати зміни до законодавства: заборонити митним органам застосовувати коригування митної вартості товарів, вартість яких визначена в зовнішньоекономічному договорі (контракті) та додатках до нього, і зазначена в митних документах. Визначити законодавчо вичерпний перелік товарів, щодо яких митні органи можуть застосовувати коригування митної вартості та запровадження чіткої процедури здійснення перерахунку митної вартості товарів.

За інформацією УЗА, підприємства-виробники через сумнівні рішення на митниці втрачають конкурентоспроможність. Адже, компанії, які завозять готову продукцію, імпортують без відповідного завищення номінальної вартості і при цьому сплачують менше податків, аніж виробники, які створюють додаткову вартість в Україні. Така ситуація, відповідно, призводить до вимушеного скорочення робочих місць.

Нагадаємо, УЗА звернулася в Кабмін з проханням ліквідувати монополію на ринку сертифікації насіння.