друкувати


Через посуху надходження України від агроекспорту у 2020 році зменшаться, – експерт ФАО

17 травня 2020, 09:25

У 2020 році Україна зменшить надходження від експорту аграрної продукції, тому що сьогодні в грундах – найменше вологи за всю історію. Про це в інтерв’ю hromadske.ua  заявив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак. 

«Крім вирощування фуражних зернових, та, можливо, виробництва курятини, яєць і рослинних олій, більшість інших напрямів АПК зазнають прямих втрат від корона кризи», – сказав експерт. 

Він додав, що із занепокоєнням спостерігає за тим, що Україна після знищення аграрного міністерства практично зникла з переговорних процесів щодо доступу до нових ринків. 

Більше того, доступи до окремих ринків ми втрачаємо. І галузеві асоціації говорять, що не знають, до кого звертатися з цих питань. У той час ЄС, наприклад, підписав минулого року угоду про вільну торгівлю з В’єтнамом – одним з найперспективніших ринків збуту агропродукції. Аграрні асоціації давно просять розпочати переговори з цією країною, але тепер наші шанси значно нижчі. Подібних історій багато, – зазначив Ярмак.

З позитивного експерт спрогнозував, що падіння аграрного ВВП через коронавірус може бути меншим, ніж в інших галузях.

Нагадаємо, що Україна з початку 2019/2020 маркетингового року, станом на 15 травня 2020 року, експортувала 52,46 млн т зернових і зернобобових проти 50 млн т за весь 2018/2019 МР.