друкувати


Призупинення індексації нормативної грошової оцінки — парламент

4 лютого 2016, 08:54

В парламенті пропонують «заморозити» зростання нормативно грошової оцінки землі. Про це йдеться в законопроекті зареєстрованому від 02.02.2016 № 3872 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо призупинення індексації нормативної грошової оцінки землі з метою збереження виробничого потенціалу вітчизняних підприємств».

Зареєстрований документ пропонується до повторного другого читання.

«Законопроектом пропонується тимчасово, терміном на 2 роки, встановити коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель на рівні 1», — про це йдеться в пояснювальній записці. 

Прийняття даного законопроекту зменшить фіскальне навантаження на промислових виробників, дозволить скоротити невиробничі витрати суб’єктів господарювання, мінімізувати зростання собівартості продукції та надання послуг, що збереже робочі місця та виробничий потенціал вітчизняних підприємств.

Нагадаємо, відповідно до статті 289 Податкового кодексу України нормативна грошова оцінка земель використовується для визначення розміру земельного податку та орендної плати. Крім того, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин за індексом споживчих цін за попередній рік, щороку розраховує величину коефіцієнту індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка сільськогосподарських угідь, земель, населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення. Також нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь з урахуванням коефіцієнта індексації є базою оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи.

AgroPolit.com