друкувати


Збитки України від 20-річних втрат гумусу в грунті досяг 450 млрд грн

16 травня 2020, 10:02

За даними Інституту охорони ґрунтів України 20-річні втрати гумусу в українській землі в грошовому еквівалентні становлять понад 450 млрд грн. Про це заявив радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол на своїй сторінці Facebook

«Це вже навіть не злочин перед майбутнім поколінням. Це — геноцид. Основне завдання, яке повинно сьогодні стояти перед владою і суспільством – не допустити погіршення стану родючості землі», – зазначив Михайло Апостол.

За його словами, головним фактором, що визначає цінність земель, є саме її родючість.

«А ми робимо все, щоб наші чорноземи деградували, окіслівалісь, засолювалися, проходили ерозійні процеси; зменшувалася кількість гумусу і корисних мікроорганізмів, які його формують; відбувалися пилові бурі; відчувався постійний дефіцит вологи», – зазначив експерт.

У перелік негативних факторів, які впливають на родючість української землі, радник міністра внутрішніх справ включив також кількість опадів.

Так, з вересня по травень 2020 року в Україні випало 70% опадів від норми: 153 мм при нормі 211 мм. Він пояснив, що 1 мл – це 1 л води на м2. Територія України – 60,4 млн га.

Таким чином нестача – 58 мм, або 35 трлн л води, більше 10 київських водоймищ, – поінформував Михайло Апостол.

Згідно з повідомленням, деградація земель в Україні відбувається як наслідок їх високоінтенсивного використання. Михайло Апостол вважає, що відновити нульовий рівень деградації земель України вже не вдасться. Адже 1 см родючого грунту (гумусу) в природних умовах відтворюється 300-400 років.

Він також підкреслив, що всі перераховані вище факти призводять до опустелювання наближенню аграрного, продовольчого, економічної кризи.

Можливо, прийде переосмислення і розуміння, що за кілька десятиліть про наших чорноземах будемо згадувати, як про історичний факт. Інакше не буде, тому що з таким варварським ставленням до своєї землі, водних ресурсів, екології, Олешківська пустеля огорне південь, а потім і більшу частину країни, – підсумував він.

Нагадаємо, що створено проект Земля України без гриму: основні положення та наслідки закону про вільний ринок.

З’явився Земельний довідник України 2020 українською та англійською мовами.

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ogHP1WdUbyA" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>