друкувати


Фермерам виділять по 4-4,5 тис. грн компенсації за кожен гектар, який постраждав від посухи, – МЕРТ

15 травня 2020, 13:00

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України анонсували надання грошової компенсації українським аграріям, фермерство яких постраждало від сильної посухи. За кожен гектар уряд заплатить від 4,5-5 тисяч гривень. Про це заявив заступник міністра Тарас Висоцький в рамках онлайн-конференції міністерства.

За словами чиновника, допомога буде надаватися не в кредит, а безповоротно. За попередніми даними, найбільше грошей Кабмін виділить на потреби Одеської області.

Ми бачимо необхідність виділення безповоротної разової допомоги, наші розрахунки показують, що це повинно бути близько 4,5-5 тис. грн на один гектар. І хоч не буде прив'язки до регіону, але ми розуміємо, що 70-75%, а то й 85%, піде в Одеську область, сказав він.

Як вказали у Мінекономіки, для отримання відповідної компенсації аграрії повинні будуть підтвердити наявність свого статусу «сільгосптоваровиробника». Також до уваги братиметься довідки про точну кількість постраждалих від посухи гектарів. Документ оформляється з боку «Укргідрометцентру».

Нагадаємо, що Одеська область – найбільший зерновий регіон України – у 2020 році може втратити до 70% зерна через посуху, яка вже призвела до втрати 500 тис. га озимих.