друкувати


У Кабміні готують закон про відповідальність за купівлю «дерева без бирки», – Держлісагентство

14 травня 2020, 17:00

У Кабміні готується законопроєкт, який, зокрема, запровадить відповідальність за купівлю «дерева без бирки» та сертифікацію виробів з української деревини. Про це заявив голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький, повідомляє прес-служба відомства.

За його словами, за І квартал 2020 року, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, обсяг незаконних рубок зменшився на 34%.

Водночас він наголосив, що у соцмережах та на сумнівних сайтах зараз активно поширюють фейкові публікації про нібито збільшення незаконних рубок в Україні.

«Почали знову розганяти дані дворічної давності сумнозвісного звіту британської громадської організації Earthsight, або поширюють фото рубок чи відео, де деревина їде через кордон вантажними авто в інших країнах. Ця інформація не відповідає дійсності тому стану справ, який є в галузі», – зазначив Андрій Заблоцький.

За його словами, минулого року за три місці незаконний обсяг становив 43,3 тис. кубометрів деревини, а за І квартал 2020 року – 28,5 тис. кубометрів. Працівники державної лісової охорони передали до органів поліції та суду 616 справ.

Андрій Заблоцький наголосив, що цього вдалося досягти завдяки комплексним заходам, а саме:

– збільшенню з початку цього року спільних заходів МВС, Держлісагентства та Держекоінспекції з попередження та виявлення незаконних рубок у лісах і посилення контролю під час транспортування автомобілями в середині країни необроблених лісоматеріалів;

– запровадженню механізму реалізації необробленої деревини виключно на електронних аукціонах;

– підключенню до системи електронного обліку деревини переважної більшості постійних лісокористувачів, які не підпорядковані Держлісагентству (комунальні, військові лісгоспи, підприємства сфери природно-заповідного фонду).

Нагадаємо, що на мапі «Ліс у смартфоні» з’явилася нова функція — «Класи пожежної небезпеки», яка дозволяє оперативно відстежувати ситуацію в лісових господарствах, які входять до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України.