друкувати


Провал голосування за фонд гарантування кредитів для малих фермерів показав, що Україні вони не потрібні, – експерт

14 травня 2020, 13:00

Після вчорашнього провалу голосування за законопроєкти №3205 та №3205-1 про Фонд часткового гарантування кредитів, складається стійке враження, що Україні малі фермери не портрібні. Про це на своїй сторінці у facebook  написав економічний експерт Олег Нів’євський.

Він додав, що вже майже 20 років в Україні діє аграрна політика, яка в різний спосіб придушує малих сільгоспвиробників та одноосібників.

«І це не зважаючи на той факт, що вони формують майже половину аграрного ВВП (хоча ця частка зменшується). Малими в моєму розумінні є господарства умовно до 100-150 га», – зазначив експерт.

Нів’євський додає:

1) Малі господарства відрізані від кредитування, бо нема застави нормальної, звітності тощо. Банкам вони нецікаві. 20-річний мораторій тільки погіршив це становище, оскільки малі господарства працюють в основному на власній землі.

2) Перед запровадженням ринку обігу земель підтримка малих сільгоспвиробників у конкурентній боротьбі за купівлю земель є чи не найголовнішим запобіжником проти надмірної концентрації земель.

3) Аграрна підтримка була й залишається «заточеною» в основному на великі та середні господарства. Для прикладу, як це працює. Ніби відшкодування відсотків за кредитами звучить нормально, але якщо знати, що малі виробники не мають доступу до кредитів, то хто в результаті отримає підтримку?

4) Наразі пропонується ціла низка законопроєктів (№3131 та альтернивні до нього) про запровадження мінімального податкового навантаження на кожен га сільгоспземлі, який вдарить насамперед по малих сільгоспвиробниках та одноосібниках.

Якось не дуже гарна картина вимальовується. Добре, що хоч №3205-1 направили на допрацювання, залишається принаймні надія... Більше, чому потрібна ця інституція – в коментарі, – підсумував експерт.

Нагадаємо, що 13 травня 2020 року парламент не підтримав ініціативу про створення Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві.