друкувати


Мораторій на продаж землі паралізує ринок у 96% с/г земель ― дослідження

4 липня 2016, 15:30

Мораторій на продаж землі (який продовжувався 7 разів) паралізує ринок у 96% сільськогосподарських земель. Про це йдеться у дослідженні проекту «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні».

Від мораторію страждають не найзаможніші верстви населення: 68% земель (або 27.7 млн га) перебувають у власності селян-пайовиків. В той же час 1.6 млн власників паїв пенсійного віку, які не мають змоги самотужки обробляти землю, живуть у бідності через неможливість вигідно здати в оренду, продати чи заставити власний пай. Мораторій безпосередньо стосується щонайменше 16% громадян.

На цьому фоні вже 15 років успішно існує тіньовий ринок землі. Заручившись підтримкою корумпованого чиновника «обрані» спокійно продають та купують гектари землі під гаслами народних депутатів «не дозволимо розпродаж основного багатства України».

Нагадаємо, введений як тимчасовий захід у 2001 році, мораторій продовжувався вже 7 разів (у 2004, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012 і 2015 роках), та на даний час діє до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, який мав би врегулювати анонсований ще 18 січня 2001 року «порядок реалізації прав громадян і юридичних осіб на земельну частку (пай)», але навіть за цих умов – не раніше 1 січня 2017 року. Отже, законодавство передбачає не скасування мораторію, як зазвичай кажуть, а прийняття рішення про його продовження чи не продовження, а також прийняття окремого Закону України про обіг земель сільськогосподарського призначення. Наразі проект закону опубліковано на сайті Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.