друкувати


Україна – на передостанньому місці у світі як оператор насіннєвого ринку, – експерт

14 травня 2020, 15:00

Україна, за розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, посідає передостаннє місце у списку за співвідношенням експорту-імпорту насіння із показником у -$423 млн. Про це заявив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук, повідомляє прес-служба інституту.

Гірший показник має лише Російська Федерація (-440 $млн), зауважив експерт.

На його думку, нагальною потребою сьогодення є створення умов для переважного використання насіння вітчизняної селекції, забезпечення продовольчої безпеки держави, а також сприяння реалізації потенціалу України щодо нарощування експорту насіння до $1,5 млрд.

Украй важливо, наголосив експерт, із залученням усіх зацікавлених сторін — держави, виробників насіння, селекціонерів, науковців, маркетологів та інших — визначити подальші шляхи покращення якості українського насіння, особливо гібридів; розробити механізми боротьби з фальсифікатом насіння; запровадити підтримку українського насінництва на внутрішньому ринку; збільшити надходження коштів за рахунок сплати ліцензійних та селекційних платежів для підтримки вітчизняної селекції.

Реалізація цих заходів сприятиме визнанню українського насіння іншими державами та отриманню дозволу на його продаж на території ЄС, що необхідно для диверсифікації виробничих потужностей по всій Європі, зменшення ризиків виробництва в одній кліматичній зоні та запровадження цивілізованого обігу насіння на внутрішньому ринку з можливістю виходу на найкращі ринки Європи та світу, — підсумував Олександр Захарчук.

За його даними, Нідерланди, які очолюють рейтинг країн-імпортерів насіння, посідають лідируючу позицію й у топ-10 експортерів насіннєвого матеріалу. Щорічні закордонні поставки Нідерландів цього виду сільгосппродукції становлять $2040 млн, з них $1622 млн — насіння лише овочевих культур.

На другому місці — Франція з обсягами експорту насіння у $1801 млн, на третьому — Сполучені Штати Америки з результатом у $1712 млн.

Нагадаємо, що через посуху потрібно повністю взяти під контроль ситуацію з насіннєвим фондом країни, вважає президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Микола Стрижак.