друкувати


Вадатурський розповів про роль Мінінфраструктури та Офісу реформ у тиску на нього через законопроєкт про водний транспорт

14 травня 2020, 06:22

Директор компанії «НІБУЛОН» Олексій Вадатурський пояснив, який зв'язок між публічним тиском депутатів на нього через законопроєкт 1182-1-д «Про внутрішній водний транспорт» від депутатів, та Міністерством інфраструктури (очолює Владислав Криклій) і Офісом реформ. Про це він розповів в інтерв’ю Latifundist.com, коментуючи заяву-звинувачення нардепів від фракції «Слуга народу» Ігоря Негулевського і Миколи Тищенка  у монополізмі й хабарництві та блокуванні прийняття законопроєкту №1182-1-д 

Відповідаючи на запитання видання Latifundist.com про те, хто є ініціатором публічного конфлікту довкола законопроєкту про водний транспорт, Вадатурський заявив:

Вони підіграють тим компаніям, які вивели флот до офшорної юрисдикції, а тепер зацікавлені у поверненні на українські річки старого флоту під іноземним прапором, на якому, можливо, й будуть працювати українці, але вони не зможуть платити податки в Україні. Тобто передусім постраждають інтереси держави – це недоотримані податки, нестворені робочі місця. Пропонують такі законопроекти ляльководи, реалізує Офіс реформ і Міністерство інфраструктури (міністром інфраструктури України є Владислав Криклій, –  прим.), а підписують, не читаючи, такі ось депутати Верховної Ради».

Водночас Вадатурський зазначив, що після введення в дію законопроєкту, критиком якого він є, можуть постраждати водойми та виникнути проблеми з екологією. Зокрема, проєкт пропонує відкрити доступ іноземців до українських річок та відміну екологічних обмежень для судноплавців. У квітні 2020 року «за» вказаний законопроєкт у першому читанні проголосували 243 депутати.

«Йдеться про національну безпеку України. Дніпро – складна транспортна артерія зі шлюзами, а будь-яка аварійна ситуація на будь-якому каскаді може призвести до катастрофи. Це тоді як іноземним суднам в режимі каботажного плавання дозволено безконтрольний вихід на 12-мильну зону у нейтральні води. Чим вони там будуть заправлятися, що повезуть та яку диверсію можуть вчинити  –  хто це контролюватиме», – заявив Вадатурський.

Нагадаємо, Вадатурський називав вади законопроєктів про водний транспорт, зареєстрованих у листопаді 2019 року.