друкувати


Яка галузь найменше постраждала від карантину в Україні, – дослідження

12 травня 2020, 18:00

Агросектор – галузь, яка найменше постраждала в Україні від карантину. Про це свідчать результати опитування агрокомпаній, опублікованих Rabota.ua, коментарі учасників ринку і пояснення визнаних експертів галузі, повідомляє latifundist.com.

В той же час менше третини респондентів охарактеризували ситуацію як тривожну.
Згідно з результатами опитування, більшість великих і середніх агропідприємств не відчувають кризу — 87,5% і 85,7% відповідно. Більш дрібним компаніям (зі штатом 20-50 співробітників) важче — тільки 60% з них вказали, що у них все стабільно.

«За нашими спостереженнями, агросектор найменше постраждав від карантину. Це стосується виробничих підприємств, постачальників насіння, ЗЗР та інших товарів. Агро — один із найбільш інвестиційних секторів, тому проблем з фінансуванням більшість великих компаній не відчувають», — зазначили аналітики Rabota.ua.

Вдвічі більше компаній мають стабільні обсяги виробництва продукції; на кілька відсотків переважають ті, хто зберіг показники продажів.

Понад 10% виготовляють і продають/тільки продають навіть більше, — зазначили експерти.

Згідно з даними дослідження, інша ситуація в невеликих аграрних підприємствах. Оскільки деякі постачальники насіннєвого матеріалу із-за карантину призупинили кредитні продажі, то у них можуть бути проблеми із закупівлею матеріалу.

Виходить замкнене коло: немає матеріалу — немає врожаю і продажів, немає продажів — прибутку також не буде. У такому випадку існування компанії під загрозою, — наголосили експерти.

Нагадаємо, що аграріям-односібникам, аби вижити під час карантину, слід об’єднуватися в кооперативи.