друкувати


Аграріям-односібникам дали пораду, як вижити під час карантину

12 травня 2020, 11:00

Аграріям-односібникам, щоби вижити під час карантину, слід об’єднуватися в кооперативи. Про це заявив директор Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення ОДА Олександр Паливода, повідомляє Укрінформ

За його словами, сьогодні Херсонщина є лідером серед регіонів України з виробництва овочів. Щороку тут вирощують 1-1,3 млн тонн овочевої продукції. Чотири роки тому прогнозували, що за умови впровадження аграріями області сучасних технологій – можна збільшити виробництво до 3 млн тонн на рік.

«Сьогоднішня ситуація засвідчила вразливість саме одноосібників. З одного боку, вони не є бюджетонаповнювачами, на відміну від фермерів, працюють «у тіні». З іншого – альтернативної роботи у селах просто нема, і це єдиний спосіб вижити, крім, хіба ще останнього варіанту – виїхати на заробітки за кордон. Виправити ситуацію можна було б, якби малі виробники об’єдналися у кооперативи, але люди самі такої ініціативи не виявляють. В області ж у минулі роки зосередились на створенні кооперативів на молочарському напрямку, бо потрібно було рятувати тваринництво», – сказав він.

Він додав, що щороку в нас посівні площі під овочами не змінюються і врожайність майже не залежить від природних умов, бо є краплинне зрошення, хімічний захист.

Ми не перший рік популяризуємо створення кооперативів. Маємо в області кооперативи в молочарському напрямку, в обробітку землі, деякі з них створювалися за підтримки міжнародних донорів. Десь близько десяти кооперативів ми маємо таких «живих», які працюють і показують гарний приклад, – каже Паливода.

На його думку, одноосібники не поспішають створювати кооперативи, бо є недовіра до всіляких об’єднань – тут і пам'ять про те, як заганяли у колгоспи, та й останні тридцять років далися взнаки, коли люди втрачали все і влазили у борги через фінансові піраміди, банки, афери з будівництвом житла.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський хоче запропонувати малому бізнесу кредитні канікули.