друкувати


Для збільшення експорту держава має розвивати логістику ― Мягков

4 липня 2016, 10:42

Аби зростання було постійним, і держава, і приватні компанії повинні вирішити проблеми підвищення ефективності системи зернової логістики.

Про це у ексклюзивному блозі на AgroPolit.com повідомив комерційний директор «GEFCO Україна» Андрій Мягков.

За його словами, зростаючий експорт не приносить більший дохід від зовнішньої торгівлі у зв'язку з падінням цін. Тільки у 2015 році середній рівень падіння цін на зерно у світі склав 9%.

"Україна планує рекордно наростити експорт зернових. За даними державної програми «Зерно України», обсягів збору зернових культур очікується на рівні: 2015 рік ― 71 млн т, 2017-й ― 80 млн т, 2020-й ― 100 млн т. Експортні показники очікуються на рівні 36 млн т у 2017 році і 50 млн т у 2020-му. Уже за підсумками 2014 року у 2015-му Україна вийшла на рівень збору  63,8 млн т зернових з експортом  34,8 млн т. Аби зростання було постійним, і держава, і приватні компанії повинні вирішити проблеми підвищення ефективності системи зернової логістики", ― повідомив він.

Він зазначає, що Україна має два варіанти виходу із ситуації:

― і далі нарощувати експорт (при нижчій маржинальності);

― пошук внутрішніх резервів для зниження транспортної складової у ціні експорту.

Так, в останні два роки для дерегуляції ринку перевезення зерна Міністерством аграрної політики та продовольства зроблено чимало, і терміни доставки вантажу від виробника до борту судна (експорт) скоротилися не менше ніж на 3-5 днів.