друкувати


Уряду пропонують компенсовувати аграріям втрати від пошкодження посівів с/г продукції

8 травня 2020, 09:17

Уряду потрібно передбачити окремий напрямок у вигляді дотації — відшкодовування втрати від пошкодження посівів сільськогосподарської продукції від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Про це у ексклюзивному коментарі для AgroPolit.com повідомив голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олег Тарасов.

Він зазначив, що через несприятливі погодні умови (посуха, суховії, заморозки) аграрії зазнали значних втрат посівів озимих та технічних культур.

«За попередніми даними від уряду йдеться про майже 600 тис. га (500 тис га, або 50% посівів на Одещині, решту – в інших областях). Сьогодні, під час засідання аграрного комітету, було повідомлено вже про, нібито, менші масштаби втрат. Переконаний, що дані неповні, в тому числі і через норму податкового законодавства, що у випадку оформлення втрати посівів аграрію донараховується ПДВ на продукцію, яка придбана для здійснення посівної кампанії. Через те, аграрії не поспішають юридично фіксувати втрату або ж пошкодження посівів, бо ПДВ донарахують, а перспектив отримати компенсацію немає», — сказав Олег Тарасов.

Також нардеп додав, що іншим відкритим питанням залишається виплата самої компенсації. Як відомо, кошти із резервного фонду бюджету суб'єктам господарської діяльності недержавної форми власності виділяються лише на умовах повернення. Окрім того, це складна зарегульована процедура та ще й невідомо чи в кінцевому результаті кошти будуть виділені.

Тому необхідно розглянути інший спосіб, а саме в межах загальних коштів – 4 млрд грн, закладених в держбюджеті для підтримки аграріїв у 2020 році, потрібно уряду передбачити окремий напрямок у вигляді дотації — відшкодовування втрати від пошкодження посівів сільськогосподарської продукції від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Кошти на цю дотацію можливо перенаправити з інших напрямків підтримки, наприклад, з 1,2 млрд грн — здешевленння кредитів, з 1 млрд грн – часткової компенсації вартості с/г техніки та обладнання. Саме таку пропозицію я висловив під час засідання комітету. Наразі, вирішення питання залишається відкритим», — зазначив він.

Олег Тарасов повідомив, щодо необхідного обсягу компенсації можна буде говорити після отримання від уряду повної інформації щодо втрат аграріїв з усіх областей, орієнтовно – протягом 2 тижнів.

Нагадаємо, як мінімізувати негативні наслідки для українського АПК у 2020 році — читайте у матеріалі за посиланням.

Раніше повідомлялося, що аграріям зберегли 4 млрд грн державної підтримки у зміненому бюджеті.

Варто зазначити, що за аналізом діяльності представників аграрного комітету, Олег Тарасов – один з найактивніших нардепів. Детальніше про це читайте у матеріалі: Аграрний комітет – скільки законопроектів встигли зареєструвати депутати у новому 2020 році.