друкувати


Україна через заморозки може втратити 15-25% урожаю

7 травня 2020, 12:10

Втрати врожаю озимих зернових під урожай 2020 року в Україні через весняні заморозки можуть досягти 15-25%. Такий прогноз озвучив кандидат сільськогосподарських наук, директор Інституту сільського господарства Степу НААН України Ігор Семеняка, передає прес-служба інституту.

«Дуже сильно постраждав ріпак, який був недорозвинений в осінній період або переріс, певною мірою постраждали ячмінь і озимі. Хто посіяв дуже рано ячмінь — завдано певної шкоди, але не смертельноъ... Окремі сорти озимої пшениці не вітчизняної селекції, які не звикли до наших умов, теж зараз не в кращій формі», — наводяться в повідомленні слова експерта.

Семеняка наголосив, що урожай залежатиме від морозостійкості сортів культур і технологій, які використовують аграрії. Більшість сортів, особливо української селекції, витримали такі несприятливі умови.

Тому озима група забезпечить врожайність не нижче від середнього показника. Але ми прогнозуємо, що заморозки навесні призвели до пізньої вегетації, рослини зменшили інтенсивність свого зростання і розвитку, відповідно, недобір врожаю може сягати 15-25 відсотків», — сказав він.

Нагадаємо, ціну на пшеницю нового врожаю диктують погодні умови.