друкувати


Парламент повинен прийняти антимонопольне законодавство щодо обмеження купівлі землі на рівні районів та областей

8 травня 2020, 06:30

Якщо парламент не прийме антимонопольне законодавство щодо обмеження купівлі землі на рівні районів та областей, то Україну очікує сплеск земельного рейдерства «в законі». Про це у блозі на AgroPolit.com повідомила головний редактор видання Наталія Білоусова.

Вона зазначила, що у законі 552-IX (реєстраційний 2178-10) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» зник пункт про обмеження володіння сільськогосподарською землею на рівні районів та областей.

«Тобто сьогодні повністю відкрите поле для утворення земельних монополій по всій країні. Якщо найближчим часом парламент не виправить цю помилку, прийнявши антимонопольне земельне законодавство, Україну очікує сплеск земельного рейдерства «в законі»», — повідомила Наталія Білоусова.

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, Володимир Зеленський підписав закон 552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». З моменту публікації закону 552-IX (28 квітня 2020 року) Кабмін протягом шести місяців повинен зробити ще дві речі: запустити доступну земельну іпотеку для фізичних та юридичних осіб (в тому числі фермерів) та створити Фонду розвитку сільських територій (гроші з нього надходитимуть на інфраструктуру, енергозбереження, освіту та медицину у сільській місцевості і держпрограми розвитку малих і середніх сільськогосподарських товаровиробників).