друкувати


Посуха і кліматичні проблеми цього року опосередковано зачепили ягідництво

9 травня 2020, 08:32

 Ягідництво майже завжди розраховує на штучне зрошення і кліматичні проблеми цього року зачепили галузь опосередковано. Такою думкою з AgroPolit.com поділилася в ексклюзивному коментарі президент Асоціації «Ягідництво України» Ірина Кухтіна.

«Ягоди – така культура, яка, в принципі, потребує зрошення. Якщо її посадити без зрошення – винуватити буде нікого, крім самого себе. Культивація без зрошення – це принципово неправильно. І хоча прямої загрози від цьогорічної посухи ягідники не відчули, все ж у деяких регіонах України впав рівень води у свердловинах, що створило проблему», – прокоментувала ситуацію Ірина Кухтіна.

За її словами, відкриття продуктових ринків, закритих раніше на карантин – це один з правильних кроків з боку керівництва держави, адже це дасть змогу дрібним фермерам, які фокусуються на гуртових ринках, зберегти власний бізнес. Однак, зауважує Кухтіна, ті фермери, по яким вдарив карантин, на майбутнє будуть шукати інші форми праці та альтернативні ринки збуту.

Цього року багато господарств заморозили будь-які інвестиційні проекти через карантин і не факт, що у найближчому майбутньому їм вдасться до них повернутися», – додала Ірина Кухтіна.

Детальніше про це читайте у матеріалі: Як мінімізувати негативні наслідки для українського АПК у 2020 році: посуха, карантин, світові ціни