друкувати


Реакційні рішення на події в АПК – це результат відсутності повноцінного міністерства, яке б опікувалося питаннями сільгоспгалузі

8 травня 2020, 10:02

Сьогоднішні реакційні рішення на події в державі – це результат відсутності повноцінного міністерства, яке б опікувалося питаннями сільгоспгалузі. Такою думкою з AgroPolit.com поділився в ексклюзивному коментарі голова об'єднання «Агро-Продовольча Рада» Іван Слободяник.

«Ми маємо профільного заступника міністра, який чує і знає позицію аграріїв, але він на засідання Кабміну не ходить і, відповідно, інформація не доноситься», – прокоментував події останніх місяців Іван Слободяник.

Також він зауважив, що системне вирішення проблем АПК залежить від своєчасної реакції на потенційні загрози, а не лише реакцію на події, що вже відбулися.

Ми з самого початку казали, що існує загроза падіння ринків. Спочатку ми говорили про молоко, сьогодні – овочі, якби зараз ринки не відкрили, то далі пішли б ягоди та фрукти. І це була б катастрофа. В розвинутих країнах, щоб уникнути негативного сценарію, створюються інтервенційні фонди. Наприклад, у Польщі це – Агентство регулювання ринку. У випадках, коли є якесь перевиробництво продукції або відсутній попит через кризу, щоб стабілізувати ринок, держава скуповує надлишки продукції. В нашому випадку аналогічну функцію на себе має взяти Аграрний фонд та Держрезерв», – заявив Іван Слободяник.

Детальніше про це читайте у матеріалі: Як мінімізувати негативні наслідки для українського АПК у 2020 році: посуха, карантин, світові ціни