друкувати


Фонд гарантування кредитів сприятиме виходу фермерів із тіні

6 травня 2020, 07:09

У парламенті пропонують створити Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. На думку експертів, це дозволить збільшити кількість невеликих фермерських господарств та молодих фермерів, а також сприятиме їх виходу з тіні. Про це йдеться у матеріалі «Фонд часткового гарантування сільськогосподарських кредитів: плюси та мінуси очима аграріїв» на AgroPolit.com.

Голова обєднання «Агро-Продовольча Рада» Іван Слободяник підтримує ініціативу створення та вважає, що вона одна з найважливіших в межах земельної реформи, а також для підтримки с/г виробників. На його думку, якщо Фонд запрацює, то фермери виходитимуть з тіні.

Як зазначив голова «Української асоціації молодих фермерів» Дмитро Мічурін, створення Фонду надасть можливість середнім і малим підприємствам отримати кредит.

«Світова практика показує необхідність такого фонду. У малих та середніх підприємств до 500 га з’явиться можливість отримання кредитів. Це ті, хто не може надати гарантії, не маючи певної кількості активів для отримання коштів у банках. Єдине — потрібно мати чіткий механізм співпраці Фонду з фермерами, а також вигідні умови вступу навіть для найменших підприємств. Сподіваюся, що це дозволить збільшити кількість молодих фермерів в Україні», — сказав Дмитро Мічурін.

На думку директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» НААН Юрія Лупенко, створення Фонду в Україні є потрібним, це покращить фінансування виробництва малих підприємств та збільшить інвестиції.

«Створення такого фонду відповідає світовій практиці. Такі установи є у країнах ЄС, зокрема у прибалтійських. Сприятиме доступу до кредитування господарств, що не мають достатньої застави по кредитах. Тобто для малих агропідприємств, що дуже актуально. Банки зможуть розширити коло позичальників, зменшити кількість ризикованих кредитів, а малі господарства — покращити фінансування виробництва та збільшити інвестиції», — зазначив експерт.

Ініціатива створення Фонду міститься у двох законопроєктах — №3205 (автори: Тарасов ОлегЧорноморов АртемСалійчук ОлександрНагаєвський АртемШол МаргаритаГрищенко ТетянаКириченко МиколаСоломчук ДмитроБунін СергійТимофійчук Володимир) та №3205-1 (автори: Клименко ЮліяВасильченко Галина).