друкувати


Сільськогосподарську продукцію контролюватимуть по-європейськи — Лапа

3 липня 2016, 15:22

Законопроект «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин» прийняли у першому читанні. Очікується, що він буде винесений на розгляд Верховної Ради у другому читанні уже найближчим часом. Про це повідомляє голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

«Реформа контролю за безпекою харчів — це не тільки наші побажання, але й зобов’язання згідно з Угодою про Асоціацію між Україною та Євросоюзом. Необхідність розробки законопроекту про державний контроль у сфері безпечності і якості харчових продуктів спрямована на те, щоб удосконалити систему контролю та адаптувати її до базових норм європейського законодавства. Це не тільки наші побажання, але й зобов’язання згідно з Угодою про асоціацію», — наголосив голова.

Важливо також розрізняти питання якості, зовнішнього вигляду, питання маркування й безпечності продукції. У новій редакції законопроекту про держконтроль передбачається поділ видів продукції на продукцію тваринного походження (яка підлягає посиленому контролю), рослинні продукти (згідно з 669 директиви ЄС, яка також підлягає посиленому контролю) та інші види продукції, які можуть спрощено контролюватись.

Також законопроектом пропонується ліберальний механізм контролю.

«Якщо є несуттєве порушення — немає сенсу штрафувати. Тобто з одного боку є контроль, а з іншого — абсолютно ліберальна модель, яка дозволяє у відносно комфортних умовах працювати бізнесу», — додав Лапа.