друкувати


Після падіння цін на нафту експортні ціни на кукурудзу та соняшник зміцняться під осінь

5 травня 2020, 09:20

Падіння цін на нафту протримає зниженими ціни на кукурудзу та соняшник на світовому ринку до осені. Про це розповів у інтерв’ю strana.ua власник Ukrlandfarming Олег Бахматюк.

«Ситуація з нафтою вдарила, у першу чергу, по культурам, які прив’язані до виробництва біоетанолу. І для нас це ключові експортні позиції – кукурудза та соняшник. Є різні сценарії щодо подальшого розвитку подій. В оптимістичний нині ніхто не вірить. Середньооптимістичний – ціни почнуть вирівнюватись до четвертого кварталу цього року, песимістичний – ціна буде мінус 10-15%. Нині залежить, яку підтримку надасть уряд США виробникам біоетанолу», – розповів Бахматюк.  

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд (ВАКС) 15 квітня відмовив Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) в обранні для бізнесмена, екс-власника VAB Олега Бахматюка запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою у справі про отриманий цим банком у 2014 році стабілізаційний кредит Нацбанку, що підтверджує незаконність дій НАБУ. Сам Бахматюк назвав справу фейковою та додав, що влада поки не готова чути бізнес.

Вартість нафти марки WTI 20 квітня вперше в історії США сягнула на Нью-Йоркській товарній біржі від'ємних показників -$40,32 за барель. Це був абсолютний історичний мінімум за весь час видобутку нафти з кінця XIX століття. В той же час, представники бізнесу та профільних асоціацій закликають уряд в умовах карантину сприяти експорту, який почали обмежувати для забезпечення продовольчої безпеки України.