друкувати


Ринок землі: де-юре іноземців не буде до проведення всеукраїнського референдуму, але де-факто вони працюватимуть через довірче управління

3 травня 2020, 11:04

Після запуску вільного ринку землі де-юре іноземці не зможуть офіційно працювати на українській землі, але де-факто будуть на ньому присутні. Про це пише у своєму блогові «Земля без гриму…» головний редактор AgroPolit.com Наталія Білоусова, аналізуючи текст підписаного президентом Володимиром Зеленським закону про вільний обіг сільськогосподарської землі 552-ІХ.

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

Вона нагадала, що прийнятий закон дозволяє бути власниками землі таким категоріям:

Як пояснює Наталія Білоусова, такі норми означають:

Де-юре іноземців на вільному ринку в Україні не буде (до моменту проведення всеукраїнського референдуму). Але де-факто вони будуть через різні схеми, наприклад, зі створення земельних трастів (довірче право власності). Такі фонди залучатимуть кредити від іноземців і самостійно вирішуватимуть, куди інвестувати ці кошти, як от формувати фірми з 10 тис. га за ці кредити. Траст-дідівське право дозволяє таким фондам самостійно розпоряджатися цими коштами, тобто номінально іноземців у таких операціях не буде, але по факту – будуть».

Більше про інститут довірчої власності читайте у блогові.

Нагадаємо, що протягом двох наступних років пожвавляться операції з емфітевзису і зросте кількість агрохолдингів із земельним банком 50-60 тис.га.