друкувати


Парламент ухвалив президентський закон про сертифікацію олійних та насіння буряка

30 квітня 2020, 17:05

Верховна Рада України проголосувала вцілому за законопроект №0029 «Про приєднання України до Схеми сортової сертифікації насіння хрестоцвітих та інших олійних або прядивних культур та Схеми сортової сертифікації насіння цукрового та кормового буряка Організації економічного співробітництва та розвитку». Його ініціював Володимир Зеленський.

Закон приймали для просування українського експорту, вказано у пояснювальній записці.

«Здійснення сортової сертифікації насіння за схемами ОЕСР забезпечить: на внутрішньому ринку – підвищення сортової чистоти вітчизняного насіннєвого матеріалу та зростання урожайності; на зовнішньому ринку – задоволення експортного попиту та відкриття ринків нових країн», – вказано у пояснювальній записці до документу.

Нагадаємо, про необхідність забезпечення експорту та відсутність обмеження експорту зернових нагадав народний депутат VIII скликання, член парламентського комітету аграрної політики та земельних відносин Іван Мірошніченко. Він наголосив ро негативні наслідки для економіки в разі обмеження експорту в період карантину для запобігання поширення коронавірусу в Україні.