друкувати


Парламент проголосував в першому читанні за законопроект про зменшення застави кандидатів на виборах у 9 разів

30 квітня 2020, 15:32

Верховна рада України розглядає законопроект, який зменшує заставу у 9 разів. Парламентарі проголосували у першому читанні за законопроект №2769 «Про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України (щодо розміру грошової застави)». Автори Іван Крулько, Оксана Савчук, Михайло Цимбалюк та група депутатів.

Зміни, запропоновані у законопроекті, створюють можливість взяти участь у місцевих виборах ширшому колу кандидатів, які зможуть внести грошову заставу. Автори законопроекту очікують, що це створить можливість взяти участь у виборах новим політичним партіям, які не отримували бюджетне фінансування на свою діяльність.

Це дозволить забезпечити місцеве самоврядування такими управлінцями, яких оберуть безпосередньо люди, обмеживши вплив бізнесу на ці процеси. Даний законопроект виправляє недопрацювання вже ухваленого Виборчого кодексу і зменшує суму грошової застави для кандидатів на місцевих виборах. Застава зменшується у 9 разів», – кажуть автори.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія узагальнила та систематизувала проблемні питання, які можуть потенційно виникнути щодо призначення, підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.