друкувати


У МХП озвучили плани на земельний банк у межах земельної реформи

30 квітня 2020, 14:34

Агроіндустріальний холдинг МХП підтримує введення ринку землі, але для компанії земля не є основним бізнесом. Про це розповіла прес-секретар МХП Ірина Ванникова, пише НВ

«Коли запрацює ринок землі, ми готові купувати або брати в оренду землю, в залежності від ціни і доцільності інвестиції. Буде цікаво — купуватимемо, а не буде цікаво — нехай купують наші партнери, а ми будемо тільки щасливі співпрацювати з ними», – розповіла Ірина Ванникова.

Але головне, як вказала прес-секретар МХП, власники землі повинні мати повне право своїм майном розпоряджатися. Очевидно, Україна – правова і демократична держава, тому пріоритетом у земельному законодавстві повинні бути саме інтереси людей.

На спекуляціях із землею заробляються мільйонні статки. Придивіться, хто найбільше кричить про те, що землю не можна продавати. Саме серед цих крикунів найбільше тих, хто вже виманив у селян тисячі гектарів землі, – вважає Ірина Ванникова.

За даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, тіньовий оборот землі, пов'язаний із мораторієм, сягає 10 млрд грн. На думку Ірини Ванникової, це мінімальна оцінна цифра. Тому що порахувати ринкову вартість цих «схем» неможливо.

Ну й, звісно, ні про жодні податки не йдеться. Схеми ж тіньові, які податки? Землю передають в оренду на 49 років за договорами, які надзвичайно важко розірвати або змінити. Ці договори, як правило, надзвичайно невигідні власникам землі, – зазначила Ірина Ванникова.

Вона уточнила, що тільки за останні 2 роки під такі умови здано 460 тис. га землі.

Нагадаємо, що у період із 31 березня по 10 квітня 2020 року на Миронівській птахофабриці відбулася перевірка Державної екологічної інспекції.