друкувати


Заборона продажу земельних та комунальних земель – це спроба приховати масштаби розкрадання держземель

2 травня 2020, 08:12

Заборона продажу державних та комунальних земель сприяє тому, що справжні масштаби земельних афер із державними землями можуть  так і не стати публічними. Таку думку висловлює у своєму блогові «Земля без гриму…» головний редактор AgroPolit.com Наталія Білоусова, аналізуючи текст підписаного президентом Володимиром Зеленським закону про вільний обіг сільськогосподарської землі 552-ІХ.

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

Вона нагадала, що державні та комунальні землі не продаються, а можуть лише здаватися в оренду.

За таким «плюсом» ховається велика частка розбазарених сільськогосподарських земель у держпідприємствах. Якщо копнути історію земельної реформи України, то у 2019 році йшлося лише про продаж саме державних земель. Коли стало зрозуміло, що масштаби земельного дерибану в державному секторі виходять далеко за 30%, з’явилась ідея змістити фокус «продажів» землі саме у сектор паїв українців. Тож нікому й діла не було до паїв спочатку, всім хотілося заробити на державній землі. Також ніхто із реформаторів не захотів бути крайнім у багаторічному розбазарюванні земельного державного добра. Оскільки на земельну амністію ніхто у владі не погодився, вирішили «зам’яти» тему з державними землями шляхом продовження земельної децентралізації. А тут головне передавати землі громадам, а хто і скільки тієї землі отримав по факту – питання відкрите. Доки немає закону про передачу землі ОТГ – це питання не зрушити з місця, хіба на папері. А навіть якщо і зрушити, то всі земельні афери в такому форматі навряд чи проявляться», — розповідає вона деталі внесення відповідних змін у земельний закон 552-ІХ.

Наталія Білоусова наголошує, що з державними землями варто було б запустити пілотний проект із детінізації с/г земель.

Ось тут ми б і побачили обсяги земельної тіні та масштаби недобору податків від сільськогосподарських державних земель. Натомість уряд вирішив злупити додаткові гроші з усього агросектору, запровадивши схему ТОВ «Менора-Агро», — пояснює вона.

Нагадаємо, що близько 20% агрокомпаній загальмують свої стратегії розвитку через закон про ринок землі 552-ІХ

Протягом двох наступних років очікується пожвавлення операції з емфітевзису і зросте кількість агрохолдингів із земельним банком 50-60 тис.га.