друкувати


В Україні очікується збільшення кількості агрохолдингів із земельним банком 50-60 тис.га

30 квітня 2020, 07:33

Протягом двох наступних років пожвавляться операції з емфітевзису і зросте кількість агрохолдингів із земельним банком 50-60 тис.га. Про це пише у своєму блогові «Земля без гриму…» головний редактор AgroPolit.com Наталія Білоусова, аналізуючи текст підписаного президентом Володимиром Зеленським закону про вільний обіг сільськогосподарської землі 552-ІХ.

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

«Середні та великі агрокомпанії формуватимуть під себе концентровані сітки з юридичних компаній, які утворяться одразу після 1 січня 2024 року. Середній розмір таких компаній – агрохолдинг з 50-60 тис. га, що дорівнює середньостатичній сім’ї: двоє батьків, діти, бабусі і дідусі. Кожен з них номінально зможе бути власником 10 тис.га. Тобто виросте сегмент середніх агрохолдингів в Україні і відбудеться перекроювання всієї системи власників землі», — наголошує вона.

Крім того, на думку Наталії Білоусової, масової капіталізації агробізнесу не відбудеться.

Банки не кредитуватимуть дрібних, а середні та малі агрокомпанії не зможуть закладати весь свій земельний банк в заставу чи показувати його як власність, розміщуючись на біржах», — пояснює вона.

Більше читайте у матеріалові. 

Ключові положення земельного закону далі.