друкувати


Наслідки прийнятого закону про землю 552-IX: доступ іноземців, заморозка розвитку 20 % ринку, сплеск емфітевзису

29 квітня 2020, 12:37

Озвучено основні наслідки підписаного президентом Володимиром Зеленським закону про ринок землі 552-IX (реєстраційний 2178-10). Про них пише AgroPolit.com у матеріалі «Земля без гриму…».

Видання нагадує, що офіційно вільний ринок землі в Україні стартує з 1 липня 2021 року. Але з моменту публікації закону 552-IX (28 квітня 2020 року) Кабмін протягом шести місяців повинен зробити ще дві речі: запустити доступну земельну іпотеку для фізичних та юридичних осіб (в тому числі фермерів) та створити Фонду розвитку сільських територій (гроші з нього надходитимуть на інфраструктуру, енергозбереження, освіту та медицину у сільській місцевості і держпрограми розвитку малих і середніх сільськогосподарських товаровиробників).

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

Серед основних наслідків прийнятого закону 552-IX  AgroPolit.com  називає такі (наведемо лише декілька):

Де-юре іноземців на вільному ринку в Україні не буде (до моменту проведення всеукраїнського референдуму). Але де-факто вони будуть через різні схеми, наприклад, зі створення земельних трастів (довірче право власності).

  1. Перші два роки ціна на землю буде низькою, бо пропозиція (на ринок вийде близько 10 % усієї с/г землі) істотно перевищуватиме покупців.
  2.  Ціна землі коливатиметься в межах $1000-1500 за 1 га.
  3. Через обмежене поле покупців до 1 січня 2024 року ринок земельної іпотеки буде мертвим.
  4. Зросте кількість «білого» дрібного фермерства, бо фермери викуповуватимуть 100 га землі.
  5. Пожвавляться протягом двох наступних років операції з емфітевзису, бо середні та великі агрокомпанії формуватимуть під себе концентровані сітки з юридичних компаній, які утворяться одразу після 1 січня 2024 року. Середній розмір таких компаній – агрохолдинг з 50-60 тис. га, що дорівнює середньостатичній сім’ї.
  6. Масової капіталізації агробізнесу не відбудеться.
  7. Законсервованою буде доля 20% учасників аграрного ринку.
  8. В принципі власник паю може відмовитися продавати свою землю орендарю чи третьому «зайвому», якого йому свататиме орендар…

Які питання слід надалі вирішити уряду та Раді після прийняття закону про землю AgroPolit.com розпитав в учасників ринку

Ми також з'ясували, як вивести з тіні 12 млн га, запровадивши податковий мінімум на сільськогосподарські землі. 

Більше про наслідки по кожному із пунктів прийнятого закону 552-ІХ читайте у матеріалові.