друкувати


Пілотна система для єдиного порталу геопросторових даних буде запущена до кінця 2020 року, – Держгеокадастр

29 квітня 2020, 12:00

Сьогодні в Україні пілотна система для єдиного порталу геопросторових даних  готова на 90%. До кінця цього року Держгеокадастр її  запустить і покаже, як вона працює. Про це зявив голова Держгеокадастру Денис Башлик в інтерв’ю АgroРolit.

«Ми почали працювати над проектом ще до того, як був прийнятий закон. Ми вже розробляємо пілотний портал, пілотний проект. Буквально 2 місяці тому ми внесли зміни в постанову і запровадили поняття «Пілотний проект НІГД» і я сподіваюся. що до кінця цього року ми його запустимо і покажемо, як він працює. Ми зберемо відгуки користувачів, щоб на практиці вже 1 січні 2021 року, коли має повноцінно запрацювати Національна інфраструктура геопросторових даних України, запустити готовий та зручний сервіс», – сказав він.

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

Башлик наголосив, що пілотна система для єдиного порталу геопросторових даних вже готова на 90 %.

Там буде обмежена кількість даних, адже закон передбачає 17 базових та 34 тематичних набори. В пілоті буде до 10 наборів, хоча модель взаємодії та сам принцип роботи такий варіант дозволить повністю відпрацювати. Щодо повноцінного запуску, тут досить складно щось казати, адже потрібно розуміти, що слід вважати повноцінним запуском. Наприклад, для мене повноцінний запуск – це, в ідеалі, коли кожна ОТГ має свій геопортал, який підключено до об’єднаної системи національної інфраструктури. Але ми розуміємо, що з усіх створених ОТГ лише відсотків тридцять мають свої геопортали, – наголосив він.

Нагадаємо, що голова Держгеокадастру розповів про створення в Украні земельного блокчейну.

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі