друкувати


Список регіонів, які використовують аграрні розписки, розшириться ― прес-служба

2 липня 2016, 10:15

До механізму впровадження аграрних розписок долучаються ще 4 області України ― Тернопільській, Сумській, Миколаївській та Хмельницькій. Про це повідомила прес-служба Мінагрополітики.

Поширення аграрних розписок на ці області може збільшити обсяг сільськогосподарських угідь, майбутній врожай з яких потенційно може стати предметом застави за аграрними розписками. Найперспективніші культури для забезпечення аграрних розписок — кукурудза, озима пшениця та озимий ріпак.

Нагадаємо, раніше були запущені пілотні проекти у 3 областях України ― Харківській, Черкаській та Вінницькій області (Полтавська область з 2014 року).

Застосування аграрних розписок в Полтавській області дало істотний результат для першого року роботи інструмента, видано 9 товарних і 1 фінансова розписка. Залучено кредитних ресурсів на 37 млн грн (34,4 млн грн ― через товарні розписки, 2,6 млн грн ― через фінансові розписки).

Середній розмір зобов’язань за однією аграрною розпискою ― близько 3 млн грн.

«Пілотним регіоном була обрана Полтавщина. Саме там склалась сукупність показників: дуже висока точність геокадастру, готовність інвесторів, для міністерства також ця область є дуже цікавою. Для реалізації проекту було створено державне підприємство «Аграрні реєстри». За допомогою баз даних аграрних реєстрів можна якісно побачити історію взаємовідносин щодо аграрних розписок, відносин між інвестором та фермером. Зрозуміти, наскільки вони якісні, наскільки вони виконувались, плюс отримати характеристику земельних ділянок, на які давалась та чи інша аграрна розписка. Розуміючи, що нам важливо збільшити географію проекту, ми працювали з інвесторами, було важливо, щоб співпали наші пріоритети і їхні. Зараз можу назвати основних з них: це Syngenta, NCH, «Байєр», підтримка швейцарського уряду, Міжнародної фінансової корпорації та інших. Це дало можливість обрати додаткові три області, які ми відкрили в кінці 2015 року. Це Вінницька, Черкаська та Харківська», ― повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Владислава Рутицька в ексклюзивному інтерв’ю на AgroPolit.com.