друкувати


Рік президента Зеленського: три позитиви, три негативи

30 квітня 2020, 10:21

Основний позитив — за рік Володимир Зеленський не став на вершині корупції, він не став мільярдером. 

Так прокоментував основне досягнення президента Олександр Солонтай, експерт з політичних питань в інтерв’ю для AgroPolit.com. 

 Але інші показники, за словами Солонтая, залишають бажати кращого.

«Почну з негативів: зараз прийшла та весна, коли він повинен розпочати боротьбу з корупцією. На мою думку, якщо він її не розпочне, рейтинг та довіра людей впаде. І подолати економічну кризу буде важче. Тому що це все розкрадені гроші. Це — перший негатив. Другий прогнозований, і він називається кадрова турбулентність. Постійна зміна кадрів, відсутність достатньої кількості людей, команди і так далі. Третій — концентрація всієї влади і відповідальності в одних руках. Його можливість стає його проблемою», — пояснює Солонтай.

Серед позитивних моментів він також виділив три ключові показника.

Перший основний позитив — за рік Володимир Зеленський не став на вершині корупції, він не став мільярдером. Зеленський не організував централізовані потоки у власну кишеню – і це позитивно. Такий підхід істотно його відрізняє його від деяких попередників. 

Другий — він досить легко прощається з людьми, з якими не спрацювався. Він рекордсмен у цих питаннях. В перші місяці поміняти секретаря РНБО, уряд, губернаторів тощо. В цьому й негативи, але це належить і до позитивів, бо він може це зробити, а не зволікати.

Третє — мені подобається, що він не розправився зі своїми народними депутатами, які опозиції допомогли сформувати «червоні лінії», і те, що він на переговорах зовнішніх це пояснював партнерам. Він добре розуміє різницю між Україна-держава і Україна-країна (принаймні на цьому етапі «червоних ліній», пов’язаних із вибором українського народу). Він дотримується проєвропейського вибору українського народу. Зараз йому потрібно розпочати треба з боротьби із корупцією. Якщо зробить це — буде президентом і далі. Якщо ні — обвалиться рейтинг, то біда буде і йому, і нам. Тому краще хай починає боротьбу з корупцією і це буде плюс і йому, і Україні. Раджу саджати по трьох: один свій, один із порошенківців, і один із «попєрєдніків». Щоб не складалося враження, що він саджає за якоюсь політичною ознакою. Тоді ніхто не звинуватить його, що це політичні репресії», — пояснює Солонтай.

Повний Текст інтерв’ю читайте за посиланням: Олександр Солонтай: Основний позитив — за рік Володимир Зеленський не став на вершині корупції