друкувати


Змін до Конституції в частині адміністративно-територіального устрою точно не буде – заява

29 квітня 2020, 10:12

Станом на зараз зрозуміло тільки одне — змін до Конституції точно не буде. Парламент над ними не працює. Такий прогноз в ексклюзивному інтерв’ю для AgroPolit.com зробив Олександр Солонтай, експерт із політичних питань.

Нагадаємо, раніше парламентарі вчетверте взялися за підготовку законопроекту із пропозиціями змін до Конституції України в питанні децентралізації та зміни до Конституції в питанні адмінтерустрою.

За словами Солонтая, питання адміністративно-територіального устрою вирішує парламент згідно з Конституцією України. Лише Рада може змінювати адміністративно-територіальний устрій. Це не є компетенцією уряду, та й уряду зараз не до проведення адміністративно-територіального устрою. Комусь не терпиться пошвидше ліквідувати сільські, селищні, міські ради? Якщо так, вони можуть взяти й об’єднатися. Якщо вони не хочуть об’єднуватися, у них є механізм співпраці — «Закон про співпрацю громад», є окремо «Про об’єднання громад». Треба об’єднатися — нехай об’єднуються на місцях, треба не об’єднуватися, а співпрацювати — тож співпрацюйте.

Якщо уряд хоче допомогти тим громадам, які вже об’єдналися, то в нього для цього є інструменти. У Фонді регіонального розвитку проекти, які допомагають об’єднаним громадам. До чого тут інші громади і місцеві вибори. Без якихось змін до Конституції місцеві вибори неможливі, та це повна нісенітниця. За Ющенка обіцяли зміни до Конституції про місцеве самоврядування, змін не було, а місцеві вибори відбулися. За Януковича обіцяли зміни до Конституції про місцеве самоврядування, змін не було, а вибори — так. За Турчинова, Порошенка теж обіцяли зміни, і їх не було, а вибори відбувалися. Яка проблема, щоб місцеві вибори відбулися при Зеленському, якщо немає змін до Конституції? Відсутність змін до Конституції означає, що проводити місцеві вибори слід за чинною Конституцією. Термін місцевих рад у жовтні цього року завершується.Чинне законодавство передбачає проведення місцевих виборів як в об’єднаних, так і не в об’єднаних громадах», — пояснює Солонтай.

Для того, щоб ухвалити зміни до Конституції щодо децентралізації, потрібні дві сесії, рішення Конституційного суду, текст змін до Конституції, а в нас зараз навіть його немає. З цієї точки зору ми будемо діяти в межах старої системи місцевого самоврядування і Зеленському доведеться чинити так, як і попередники-президенти. І в цьому є не тільки мінуси, а й велика кількість плюсів. Такі недосконалі тексти змін до Конституції, які подавали попередники (за Порошенка, Януковича, Ющенка), то краще було їх не мати, аніж схвалювати. Вони декларувалися під гаслом «посилення самоврядування», а насправді його послаблювали.

Така сама історія відбулася і з Зеленським. Коли він подав текст змін до Конституції, фактично це був текст змін Петра Порошенка, де під гаслами децентралізації запроваджувалися умови для створення централізації. Він відкликав ці зміни і зі своєю командою почав напрацювання нового тексту. Я підтримую, що потрібен абсолютно інший текст змін до Конституції. На даному етапі потрібно рухатися без цих змін, бо цей процес не є швидким і не може бути м’яким, а відкладати місцеві вибори не варто. Якщо в 2021-2022 році напрацювати зміни і посилити місцеве самоврядування, то я не бачу проблеми, якщо ми ще раз проведемо вибори в 2022-2023 рр. у місцеві ради», – пояснює Солонтай.

Повний текст інтерв’ю читайте за посиланням: Олександр Солонтай: Основний позитив — за рік Володимир Зеленський не став на вершині корупції