друкувати


Парламентарі пояснили розрахунок мінімального податкового навантаження на землю

3 травня 2020, 09:20

Автори законопроекту, який запроваджує мінімальне податкове навантаження на землю, пояснили, як він має розраховуватись. Формулу навів голова комітету аграрної та земельної політики, автор законопроекту № 3131 Микола Сольський у коментарі AgroPolit.com для публікації Податковий мінімум на сільськогосподарські землі: як вивести з тіні 12 млн га?

«Проектом передбачається 5% від нормативної грошової оцінки. За середньої НГО 28 тис. грн з 1 га це становить 1400 грн на рік. Це означає, що власник чи орендар з 1 га (в залежності від обраної системи оподаткування) має сплатити за рік сукупно 1400 грн ПДФО, ЄСВ, військового збору, земельного податку, податку 4 групи. Якщо ж такий власник чи користувач податків не сплатив – він має доплатити до розміру поставленого податкового зобов’язання» – сказав Сольський.

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

Нагадаємо, депутати зареєстрували 27 лютого 2020 року законопроект №3131, який має ліквідувати тіньові відносини у використанні сільгоспземель та запроваджує поняття податкового мінімуму. Нині у комітеті з питань аграрної та земельної політики ВР розглядють три законопроекти, які стосуються земельного податку: №3131 (автори – Микола СольськийОлег ТарасовМар’ян ЗаблоцькийПавло Халімон та інші депутати), 3131-1 (автори – Олег ТарасовІван ЧайківськийДмитро Соломчук) та 3131-2 (автор – Данило Гетманцев).