друкувати


Херсонщина може втратити до 50% озимих

27 квітня 2020, 10:20

У 2020 році аграрії Херсонщини можуть втратити до 50% озимих. Вони кажуть, що врожай знищили аномальне тепло взимку та аномальні заморозки навесні. Про це повідомляє khersonci.com. 

За словами директора Інституту зрошувального землеробства (Херсон), академіка НААН України Раїси Вожегової, під час аномально теплої зими рослини продовжували вегетацію і випереджали свій нормальний розвиток майже на три тижні (18-20 днів).

Проте, академік каже, що після аномального тепла прийшли такі ж аномальні холоди, коли температура ночами знижувалася до -7-8 ° С морозу.

«Як наслідок, частина посівів загинула, а ті, що вціліли, долають грибкові хвороби і гниль. Посіви озимих для їх порятунку потребують повторної обробки фунгіцидами. Однак навіть так втрати врожаю зернових на полях області можуть коливатися в межах від 20% до 50% від загальної кількості», – зазначила науковець.

Вожегова також підкреслила, що, згідно з моніторингом полів, на 300 га озимої пшениці і 60 га озимого ячменю недобір врожаю складе приблизно п'яту частину.

Нагадаємо, що уряд розширив напрями держпідтримки аграріїв.