друкувати


Земельна децентралізація в Україні зупинилася – заява

26 квітня 2020, 08:20

Реформа децентралізації (в тому числі земельна) в Україні наразі лишається без змін – вона на паузі. Про це  заявив в інтерв’ю  AgroPolit.com. експерт з політики Олександр Солонтай.

Для початку він пропонує визначитися з поняттям «децентралізації», бо кожен під ним розуміє щось своє.

«Судді, правоохоронці думають, що децентралізація — це коли на Київ треба менше відвозити. А Путін думає, що децентралізація — це Україну розвалити на 10 умовних донбасів і кримів. Кожен під словами «децентралізація» бачить своє. Я слово «децентралізація» розумію так: людям на місцям, громадам, членам громад передати владу, тобто народовладдя. Дати їм кошти й інструменти вирішення долі своєї громади. І цей процес в Україні розпочався, але ще далекий до завершення. У нас на місцях керують люди, які захопили мерії зі своїми бандитськими формуваннями, як Кернес чи Труханов, і тримають фактично в заручниках свої громади. Немає на них управи. Правоохоронна система не працює і не може показати ефекту децентралізації, бо коли на місцях сидять бандити, вони нічого домогтися не можуть. В нас відбулася часткова децентралізація корупції і бандитизму, створення таких собі князівств і феодальних територій. Виправити це без роботи правоохоронної системи і без посилення членів громади неможливо», — каже Солонтай.

Окремо він виділяє роль членів громад у процесі децентралізації:

У нас вони зараз навіть не можуть скликати референдум із місцевих питань. Навіть законодавства про місцевий референдум немає. Громади не можуть скласти протокол про старт адміністративного провадження6наприклад, через відсутність доступу до інформації. Через Київ, через уповноваженого з прав людини вони мають скаржитися на те, що в їхньому селі, чи в їхньому місті їм якийсь документ не дають…»

До вищеперерахованих факторів Солонтай пропонує приєднати законодавче підґрунтя реформи децентралізації. «Воно повільно рухається у потрібний бік, але рух занадто повільний, щоб сказати, що в нас є якісь прориви. Децентралізація зупинилася два-три роки тому, коли прем’єром був Гройсман, який перед цим сприяв децентралізації, коли був спікером парламенту… Нічого не змінилося й за цей рік», — пояснює він.

Аналогічна ситуація із затримкою у земельній децентралізації.

У зв’язку із проведенням земельної реформи, вона також зупинилася. Потрібно прийняти законодавство, яке надає відповідні права і повноваження громадам з цією землею. Поки що його немає. Поки що громади так і не обросли землями та не мають законодавчої можливості по-новому перепланувати свою територію», — підсумував він.

Більше читайте у матеріалові.

Раніше експерти озвучили 7 децентралізаційних викликів президентові Зеленському та його команді