друкувати


Уряд має переглянути внутрішню стратегію розвитку агросектору та внести зміни в експортну – заява

25 квітня 2020, 06:16

Україні слід робити ставку на переробку аграрної сировини та збільшення виробництва продукції з доданою вартістю, тож у найближчі роки слід переглянути внутрішню стратегію розвитку агросектору та внести зміни в експортну. Таку точку зору висловив у коментарі AgroPolit.com народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, член депутатської групи «За майбутнє» Іван Чайківський.

Він також озвучив причини, які підштовхують владу до таких рішень.  

«На такі зміни наштовхують останні події на нафтовому ринку. Вже зараз ми бачимо, що рекордне зниження світових цін на нафту цього року може обернутися скороченням попиту, а відтак і зниженням ціни на кукурудзу та технічні культури. Це означає, що значна частина нового врожаю цих культур опиниться на внутрішньому ринку. І тут постане питання – що з нею зробити? Переробляти, але як, коли не вистачає переробних потужностей? Якою буде ціна, а також прибутки аграріїв?», — зазначив Іван Чайківський.

Секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики наголосив, що в Україні у 2019 році зібрали: сої – 3,5 млн т, соняшнику – майже 15 млн т і ріпаку – понад млн т, разом – більш ніж 21,5 млн т олійних культур, натомість переробили у 2019 році: сої 1,5 млн т, соняшнику – трохи більше 12 млн т, ріпаку – лише 0,3 млн т.

Загалом же щороку урожай становить близько 70 млн т зернових, плюс 20-25 млн т олійних культур. Споживаємо усередині країни – 20 млн т та олійних 14 млн т, тобто сумарно трохи більше від 34 млн т. Тож решту, 55-61 млн т, щороку продаємо. Але це відбувалося до кризи. Через зменшення попиту на внутрішньому рикну може бути більше зернових», — зазначив Іван Чайківський.

Також Іван Чайківський запропонував своє вирішення проблеми:

Аби врожаї не обернулися головним болем для України час думати над їх раціональним освоєнням. У найближчі роки влада та бізнес мають прикласти максимум зусиль, аби перезапустити внутрішню переробку зернових та розвивати тваринництво. Це збільшить доходи виробників і зменшить залежність країни від імпорту. Для створення більшої додаткової вартості української продукції сьогодні державі та виробникам варто спрацювати командно, розвиваючи максимально «українське», — підсумував він.

Нагадаємо, наслідки коливань ціни на нафту можуть завдати удару українському агросектору. Більше про читайте у матеріалі «Чорні лебеді нафтового ринку: наслідки для агросектору та України падіння світових цін на нафту».