друкувати


Озвучено механізм реалізації державного регулювання на продовольчі товари на час карантину

24 квітня 2020, 11:50

Контроль за державним регулюванням на продовольчі товари в пероід дії карантину здійснюватиме Держпродспоживслужба. Про це розповів у коментарі AgroPolit.com народний депутат України («Слуга народу»), голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу комітету парламенту з питань аграрної та земельної політики Олег Тарасов.

Народний депутат Олег Тарасов нагадав, що з 1 липня 2017 року в Україні було скасоване державне регулювання цін на продовольчі товари.

«Під моніторингом тоді перебувало 15 груп товарів, — борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичина, свинина і м'ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі. Але у переважної більшості зарубіжних країн державний контроль за цінами був і є, проте відбувається з чередуванням періодів його посилення та послаблення в залежності від економічної ситуації, із застосуванням як прямих так і непрямих заходів регулювання», — відмічає він.

Голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу  аграрного комітету Олег Тарасов вважає правильним, що в умовах надзвичайної ситуації уряд повертає державний контроль за цінами на деякі соціальні продукти, лікарські засоби і медичні вироби.

Добре, що український уряд, як і уряди розвинутих країн, але вже після проведення лібералізації, відновить здійснення контролю за цінами на окремі товари, що мають особливе значення для підтримки життєвого рівня населення… Моніторинг здійснюватиметься Держпродспоживслужбою. Якщо ціну на визначені продукти продавцем планується підвищувати, то заклад торгівлі через електронну форму зобов’язаний повідомляти про це в службу. Держава буде з’ясовувати причини зростання цін в роздрібній торгівлі та матиме можливість впливу на ціни, що зростатимуть без економічного обґрунтування, — підсумував він.

Нагадаємо, на виконання закону № 540-IX уряд запровадив на час карантину через поширення COVID-19 державне регулювання цін на 10 продуктових товарів і 20 засобів індивідуального захисту, а також на лікарські засоби і понад 10 видів антисептиків.

Раніше повідомлялося, що Олег Тарасов увійшов до ТОП-3 найактивніших депутатів Верховної Ради ІХ скликання.

Детальніше про роботу аграрних депутатів дивіться у проекті «Аграрна рада».