друкувати


Ринок землі: закон 2178-10 не дає чіткої відповіді щодо того, на яких умовах будуть заходити юридичні особи

27 квітня 2020, 07:36

Прийнятий закон про вільний ринок землі не дає чіткої відповіді на яких умовах будуть заходити юридичні особи, щоб відрегулювати ринок, адже саме вони будуть найбільшими покупцями і будуть мати найбільший вплив.  Так прокоментував в ексклюзивному опитуванні для AgroPolit.com ситуацію з неопрацьованими моментами в законі 2178-10 Богдан Балагура, голова ГО «Кріпак», власник Dengoff AgroFamily.

 

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

За словами Балагури, також залишилося невирішеним питання передачі землі державних підприємств (ДП) громадам.

Наприклад, на території громади існує ДП, то кому має передаватися земля цього підприємства – територіальній громаді чи сільській раді? Проблема полягає в тому, що до моменту запуску ринку землі територіальна реформа мала б бути закінчена. Сьогодні на це питання відповіді немає. По-друге, виникає питання, чому з цього законопроекту викреслили державні землі? Скоротили пайовий фонд: раніше говорили про 60 % для працівників, 20 % для громади і 20% для соцсфери, то зараз ця формула змінилася і не зрозуміло, чому працівники, які працювали на підприємстві довгі роки, залишилися на «пташиних правах». Тобто ДП взагалі повирізали. Також існує проблема аудиту земель цих підприємств – в Україні їх чимало, але ніхто не володіє інформацією про якість земель цих підприємств», — зауважив Богдан Балагура.

Деталініше про невирішені питання та нюанси вільного ринку землі, читайте у матеріалі: Закон про вільний ринок землі 2178-10: які питання слід далі вирішити уряду та Раді