друкувати


Ринок землі: закон 2178-10 залишає відкритим питання фінансування аграріїв

26 квітня 2020, 07:26

Закон 2178-10 залишає відкритим питання фінансування аграріїв. Фінансування – це питання номер один, його треба було б комплексно вирішувати з прийняттям цього закону.  Так прокоментував в ексклюзивному опитуванні для AgroPolit.com ситуацію Леонід Козаченко, президент Української аграрної конфедерації.

За його словами, по-перше, у цьому законі передбачено створення земельного іпотечного банку, отримання фінансових ресурсів за рахунок земель державних, які передаються в управління, не у власність. Оце був би інструмент фінансування, реальний і дешевий, і доступний всім.

Друге питання – все таки, хто має право першої руки? Написано хто орендує, той першим купує. Наприклад, якщо орендує хтось, хто має молочну ферму, той хто вклав кошти і посадив сад чи ще щось. Тобто інвестував і має якісь підстави претендувати на ці землі. Тоді, дійсно, такий орендар, безумовно, має право першої руки. Але той орендар, а таких більшість, хто 10, або і більше років забирав цю землю і сіяв, якщо не кожен рік, то через рік соняшник. Знищив родючість цих ґрунтів, нічого не робив, не допомагав відновленню місцевості в якій він крім того, що платив орендну плату власнику паю, більш нічого не робив – і вони отримали зараз право першої руки. Це не можна дозволяти, тобто треба було прописати, що отримає той, хто інвестував, далі – хто живе там (місцевий фермер), далі – інші громадяни України, а далі вже будь-хто інший. Тому це друге питання не вирішене і воно не буде сприяти тому, щоб ринок був активним і плідним, і користь приносив власникам землі і тим, хто її купує.

Третє питання, яке залишається теж складним і до кінця не вирішеним – це концентрація земель. Якщо говорити про 100 гектарів, навіть для маленького фермера, ми ділимо малих взагалі на мікро- і малого. Мікро – це той хто до 50 га має, а малий, той хто до 200 га. У цьому сегменті тільки мікро- отримує те, що він хоче, малий фермер цього позбавлений, адже в нього 200 га мало бути, а він 100 тільки купить.

 

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

Деталініше про невирішені питання та нюанси вільного ринку землі, читайте у матеріалі: Закон про вільний ринок землі 2178-10: які питання слід далі вирішити уряду та Раді