друкувати


Ринок землі: через закон 2178-10 громадам доведеться вирішувати проблеми із землями державної та комунальної власності

25 квітня 2020, 07:28

Після прийняття закону 2178-10, громадам доведеться вирішувати проблеми, пов'язані з питаннями про землі державної, комунальної власності, адже вони не вирішуються цим законом. Про це заявив в ексклюзивному опитуванні для AgroPolit.com Андрій Мартин,  доктор економічних наук, старший проєктний менеджер із земельної реформи Офісу реформ Кабінету міністрів України.

 

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

Досліджуючи питання, які залишилися відкритими після прийняття закону про вільний ринок землі, Андрій Мартин підкреслив, що питання земельної реформи набагато ширше, ніж просто обіг земель і відповідний закон.

Я вважаю, для того, щоб його почали регулювати у нас є інші законопроекти, тому в цілому прийняття закону про обіг – це як вишенька на торті, вона вінчає все, що має бути зроблене до цього. Але треба ще сам торт зробити. А сам торт – це ще шість законопроектів, які зараз лежать у Верховній Раді, можливо, деякі з них найближчим часом вдасться прийняти, тоді земельна реформа набуватиме більш чітких обрисів», — пояснює Андрій Мартин.

За словами Мартина, фактично законопроєкт про обіг врегулював лише коло набувачів прав на землю і контроль за економічною концентрацією. Підприємці та пересічні  громадяни отримають вигоди від земельної реформи тоді, коли буде дорегульовано устрій, децентралізація земельна буде проведена, ось уже прийняли закон про інфраструктуру геопросторових даних, він відкриє доступ до кадастрових систем, примусить органи влади робити всі дані. Потім закон про електронні земельні торги треба ухвалювати...

Я хотів би побачити більше інструментів, які захищають у користуванні тих, кого зараз обмежили у правах  придбання землі. Тобто заборонили, наприклад, купувати землю компаніям з іноземними інвестиціями, але не запропонували їм жодних альтернатив, як їм допомогти утримати цей земельний банк», — додає Мартин.

Деталініше про невирішені питання та нюанси вільного ринку землі, читайте у матеріалі: Закон про вільний ринок землі 2178-10: які питання слід далі вирішити уряду та Раді